
Jeśli chcesz kupić zakwas na barszcz biały, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl.
W ostatnich latach rzadko już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Przez chroniczny braku czasu, co generuje potrzebę natychmiastowego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do potraw kiedyś podawanych zwykle jako to drugie danie. Jednak na wskroś polskie zupy, takie jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli własnoręcznie gotujemy je już tylko sporadycznie, to cały czas są one stałą pozycją w menu restauracji oraz bufetów z polską kuchnią, a także są zwyczajowo stawiane na stołach w trakcie świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia.
Żurek to nie barszcz biały – najważniejsze różnice
Kiedy zapyta się obywatela polski o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to momentalnie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób nawet nie widzi głównych różnic pomiędzy tymi daniami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zwyczajowo żurek przyrządza się z zakwasu z mąki żytniej, natomiast barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. Ale to nie wszystko, co różni te zupy, aczkolwiek należy ostro podkreślić, że nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla doświadczenie kucharza i jego subiektywne smaki. Co jednakże da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego zwykle dodaje się więcej grzybów i włoszczyzny. Zabiela się go też przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można użyć sok z ogórków kwaszonych lub z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, ponieważ w ramach tej grupy zup wyróżnia się trzy rodzaje:
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany hojnie śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go najczęściej z pieczywem i jajkiem;
– gęsty, kwaśny żur gotowany przeważnie z dużą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kostki ziemniaków zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.
Baza na żurek i barszcz biały? Kupić czy zrobić samodzielnie?
Preparacja zakwasu na wyliczone wcześniej zupy nie jest skomplikowane, jakkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. Na blogach kulinarnych znaleźć można mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto wypróbować. Stosując jednak domowy zakwas powinno się zaplanować pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, jeśli chęć np. na żur przyjdzie do was bez ostrzeżenia, można sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przygotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych online, jak i stacjonarnych, bez trudu nabędziemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym przyrządzimy smaczny biały barszcz i żurek śląski lub staropolski.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]