
Zobacz, gdzie kupić sok z kiszonej kapusty.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie wróciły na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także inne, do tej pory mniej lubiane owoce oraz warzywa. Pisząc o zdrowotnych atutach żywności poddanej fermentacji nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak kombucza, maślanka albo różnego typu zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają w łatwy i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego ciała substancje potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Jakie witaminy kryje sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający mnóstwo związków oddziałujących pozytywnie na nasze samopoczucie. Najistotniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, buraków czy pozostałych kiszonek to również doskonałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje głównie duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już pół szklanki tych soków dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i E, a także wysokie stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonych buraków – czemu trzeba go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z uwagi na obecność bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają radzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo niestrawność lub wrzody dwunastnicy. Pobudzają one także apetyt i działają osłonowo w trakcie terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]