Sól himalajska różowa i kłodawska – wybierz to co najlepsze

sól himalajska różowa, sól kłodawska

Sól to związek chemiczny potrzebny do właściwego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma sól kłodawska czy sól himalajska? Dlaczego powinno się ich używać do przygotowywania żywności?

Zalety soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która doskonale podbija smak potraw. Pomimo, iż nadmierne użycie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (w granicach 6 g dziennie) są potrzebne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż liczących ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele wartościowych pierwiastków i minerałów, m.in. żelazo, potas czy cynk, a zarazem jest pozbawiony szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska natomiast to substancja o wysokim stopniu czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi doskonały do naszych kiszonek. Jest m.in. kopalnią cynku, potasu czy wapnia, a więc pierwiastków potrzebnych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, skutkiem tego nie zatraca swoich cech i jest bez trudu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest szeroko wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]