Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

Zobacz, gdzie zamówić kapustę kiszoną, wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Charakterystyczny smak kwaszonej kapusty jest niezaprzeczalnie częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem licznych potraw i statystyczny Polak bardzo często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kiszona to nadzwyczaj zdrowa żywność.

Kapusta kwaszoną – źródło niezbędnych minerałów i witamin

Kapusta kiszona, lub kwaszona, jako że te przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych artykułów żywnościowych odkrytych za sprawą szukania przez człowieka metody na wielomiesięczne składowanie żywności. Na skutek zastosowania fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez kilka miesięcy. Kiedyś spożywanie kapusty kwaszonej pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin, których zdobycie w chłodne miesiące było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż dzisiaj. A warto podkreślić, że w kwaszonej kapuście jest mnóstwo substancji koniecznych dla poprawnego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W produkcie tym znajdują się też inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B12, B6, B1). Poza tym, kapusta kwaszona to źródło między innymi magnezu, wapnia i kwasów tłuszczowych omega-3. Zarazem to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, toteż poleca się jej konsumpcję osobom myślących o odchudzaniu się.

Kapuśniak, bigos, kwaśnica – nie zaistniałyby bez kapusty kiszonej

Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się zarówno jako główny składnik potraw, jak i w przystawkach do nich. Na surowo zwykle je się ją w formie surówki z tartą marchewką i cebulą, która współgra z potrawami z ziemniaków i ryb, a czasami na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To także artykuł, który doskonale harmonizuje z pieczarkami i czerwonym mięsem, w związku z tym robi się z niej nadzienie do pasztecików, łazanek czy pierogów. Oczywiście, bez kwaszonej kapusty nie powstałyby ukochane polskie dania jak góralska kwaśnica, kapuśniak bądź bigos.

Generalnie każdy szef kuchni posiada własny sposób na kapustę kiszoną, jednakże współcześnie z rzadka przygotowuje się ją w mieszkaniu, bo nie ma już potrzeby składowania pożywienia na czas zimy. Kapustę kwaszoną w małych i większych opakowaniach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie online. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też ekologiczną kapustę kwaszoną.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]