Od stuleci w polskiej kuchni używa się kwaszonych warzyw. Od paru lat jednak notorycznie wspomina się również ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która dzisiaj często widoczna jest na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością.
Redukuje poziom choresterolu i wspiera odporność organizmu – sok z kiszonej kapusty
Zapewne większość z nas za młodych lat pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same szykowały kiszoną kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu całej kapusty często przynosiły swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest cierpki, jednakże nadzwyczaj zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwe źródło witamin! Ma on w składzie duże ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, jak również rozmaite minerały, jak żelazo, wapń oraz fosfor. Wielu ludzi może mieć problem z przyzwyczajeniem się do kwasowego smaku tego soku, ale warto pić go cyklicznie, ponieważ usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, działa on bakterio- i grzybobójczo, eliminuje toksyny z organizmu oraz ma dobry wpływ na pracę jelit, a przez to może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, dzięki czemu wspiera odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty zaleca się także anemikom. Rzecz jasna, nawet z tak zdrowym przetworem nie powinno się przesadzać – wystarczy pić maksymalnie jeden kubeczek soku dziennie.
Gdzie zamówić sok z kwaszonych buraków oraz innych warzyw?
Kolejnym odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od wieków do gotowania i który konsumujemy także jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Posiada on wiele witamin i ma własności antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: zapobiega zaparciom, obniża ciśnienie, a równocześnie wyostrza koncentrację. Choć buraki charakteryzują się dużą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać cukrzycy. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego spożycia kobietom w ciąży i karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z schorzeniami nerek lub reumatyzmem.
Jeżeli nie posiadasz umiejętności, żeby przyrządzać soki z kiszonych warzyw samemu, możesz nabyć je w ulubionym sklepie albo zamówić przez internet w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, iż tego typu soki powinno się składować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]