Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki gorącej, smakowitej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na ciężki dzień pracy. Przy dobrej kawie relaksujemy się także z przyjaciółmi, podjadając desery galeriach handlowych i plotkując o współpracownikach czy dyskutując o najnowszych wydarzeniach w polityce. Napój ten jest znany […]
Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka
Charakterystyczny smak kwaszonej kapusty jest niezaprzeczalnie częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem licznych potraw i statystyczny Polak bardzo często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kiszona to nadzwyczaj zdrowa żywność. Kapusta kwaszoną – źródło niezbędnych minerałów i witamin Kapusta kiszona, lub kwaszona, jako że te […]
Czym jest food pairing?
Chociaż przywykliśmy do tradycyjnych połączeń smaków, nie znaczy to, że zestawianie ze sobą potraw, które na pierwszy rzut oka wcale się wykluczają, nie może dać interesujących i, co ważne, pysznych wyników. Przekonujemy się o tym na każdym kroku. Największy wpływ na nasz smak miało naturalnie otwarcie się na odmienne tradycje […]
Warsztaty kulinarne – nauka gotowania w teorii i praktyce
Udział w kursie kulinarnym to znakomity pomysł na pozyskanie nowych umiejętności – opanowanie podstaw gotowania, poznanie tajników przeróżnych przepisów i odpowiednich praktyk produkcyjnych. Do kogo adresowana jest usługa? Czy warto skorzystać z kursu kulinarnego? Warsztaty kulinarne – dla pasjonatów i wykwalifikowanych kucharzy Wprawy w gotowaniu nie osiąga się szybko – […]
Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy
W ostatnich latach rzadko już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Przez chroniczny braku czasu, co generuje potrzebę natychmiastowego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do potraw kiedyś podawanych zwykle jako to drugie danie. Jednak na wskroś polskie zupy, takie jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą […]
Rodzaje zamienniki kapsułek Lavazza A Modo Mio
Podmiotów przetwarzających kawę są setki, jednak Lavazza nieustannie pozostaje na liście tych cieszących się uznaniem. Nieliczne osoby wiedzą, że początek marki Lavazza sięga ostatniego dziesięciolecia XIX w. w Turynie. W owym czasie Luigi Lavazza za równowartość mniej więcej 20$ kupił nieduży obiekt handlowy, w którym prażono ziarna kawowca oraz przygotowywano […]
Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie wróciły na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także inne, do tej pory mniej lubiane owoce oraz warzywa. Pisząc o zdrowotnych atutach żywności poddanej fermentacji nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak kombucza, maślanka albo różnego typu […]
Chcesz odżywiać się zdrowo? Kupuj żywność ekologiczną
Od szybkiego rozkwitu przemysłu żywieniowego, który zaczął się w zeszłym stuleciu, wyroby jedzone przez nas każdego dnia zaczęto standardowo nasycać rozmaitymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Jednakże wraz z dojrzewającą świadomością odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jak może to wpływać na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni artykułów […]
Jak zrobić syrop cukrowy, czyli popularny dodatek do drinków i lemoniady?
Syrop cukrowy, funkcjonujący także pod nazwą simple syrup, można kupić w sklepie, ale również przygotować samodzielnie. To doskonały dodatek do alkoholowych i bezalkoholowych napojów, takich jak drinki, lemoniada, wino czy nalewka. Przedstawiamy proste receptury, jak zrobić syrop cukrowy na trzy sposoby oraz jakie zastosować w nich proporcje. Jak zrobić syrop […]
Kiszony sok z buraka lub kapusty – warto pić je regularnie
Od stuleci w polskiej kuchni używa się kwaszonych warzyw. Od paru lat jednak notorycznie wspomina się również ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która dzisiaj często widoczna jest na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością. Redukuje […]